zaterdag 18 maart 2017

Stompin TomStompin Tom, wie kent m niet ?
Het is het jaar 2005 en wij stappen in het vliegtuig naar Montreal om voor de 2e keer acte de precense te geven met de 4Tuoze Matroze  op het het jaarlijkse Tulipfestival  in de Canadese hoofdstad Ottawa. Het Tulip festival hoor ik u denken ? Ja ja het Tulipfestival..daar zit een Hollands bijsmaakje aan. Na de 2e wereld oorlog schonk Nederland een aantal containers met tulpenbollen ( restanten van wat we zelf niet meer konden  opeten) aan Canada als dank voor het onderdak verlenen aan een aantal leden van het Koninklijk huis. Prinses Margriet, die het festival jaarlijks opent is daar zelfs geboren. De Canadezen zaten er een beetje mee in hun maag, in figuurlijke zin dan. ..what the fuck moesten ze hiermee? Ze stortten de containers leeg in het Capital Hill Parc. ….5 grote bergen tulpenbollen, die al snel begonnen te rotten en te stinken..maar opeens was daar het voorjaar en verschenen er  uit de meurende bergen  de prachtigste bloemen….
Tot grote ergernis van de Canadese regering verschenen er het jaar daar op weer containers met tulpenbollen. Deze keer waren het onverkoopbare..Deze werden wederom  in het park gestort..zo ging het jaren door en de Canadese regering was te beschaaft om eens en voor altijd te roepen”Nu even niet !!!!”Ok ? Op een gegeven moment besloot Ottawa er maar een jaarlijks Tulipfestival van te maken. Nederland stopte gelijk met het schenken van de bollen  en wilde dat Canada ze vanaf dat moment zou kopen. Dit is nooit gebeurd omdat ze  inmiddels zelf een kleine tulpen industrie hadden op gezet.
Stompin Tom, gonste het vanaf het moment dat wij neerstreken in Ottawa .Dit was een must see zoals de Canadezen tegen ons zeiden..een legende.. Stompin Tom, de Canadese Johnny Cash, van Ierse afkomst, op 13 – jarige leeftijd van huis weggelopen. Stompin Tom, die zich in de  koude winters als landloper liet arresteren om zo in de gevangenis een warm huis te hebben…Stompin Tom, die meer dan 300 liedjes schreef en zijn bijnaam verwierf door het “Stompen “met zijn hak op de vloer ter begeleiding van zijn gitaarspel. Stompin Tom leverde op een gegeven moment al zijn Juno's (Canadese Grammy's) in omdat hij vond dat Canadese muzikanten de Canadese platen industrie vernietigden door te teken bij de rijke zuiderbuur.…Stompin Tom, grote onbekende in Europa..ondergewaardeerd zoals zo velen…dat krijg je wanneer je  allemaal achter die  hopeloze b-artiesten aanholt  als Rene Froger, Gerard Jolink en Jan Smit. Zelfs de alternatieve pers in Nederland heeft er nooit een artikel aan gewijd…bij deze dan …Adembenemend en met kippenvel aanschouwden wij hem. Stompin Tom is de belichaming van Canada..Iemand zij ooit tegen mij..Echte muzikanten bouwen geen pensioen op..nee die sterven gewoon op het podium. In het jaar 2013 is Stompin Tom   ...op 78-jarige leeftijd  overleden..hij had nierklachten..rookte 100 sigaretten per dag en zoop als geen ander..de gewone mensen in Canada hielden van hem..ik ook  !! Op dat wij niet vergeten !!
check de liedjes op youtube zoals Bud the Spud
https://www.youtube.com/watch?v=TNEg65rlnu4
https://www.youtube.com/watch?v=wu-6xuwcBlM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten